Ljubav prema sebi

Osećam se čarobno. Mnogi mi kažu da tako i izgledam. (Da li da budem skromnija?😊) Činjenica je da svakodnevno dobijam komplimente i od poznatih i od nepoznatih ljudi.

Često mi se dešava da me kolege i prijatelji pitaju kako uspevam uvek da budem smirena i nasmejana kao da nikakvih briga u životu nemam. Pretpostavljaju da, kao i oni, i ja se susrećem sa životnim izazovima, neprijatnim situacijama i ličnostima koje bi me mogle izvesti iz balansa. Naravno, susrećem se svakodnevno, ali sam poslednjih pet godina sebe dobro istrenirala. Ja sam uzrok svega što mi se dešava. Niko ne može da me poremeti, ako mu ja to ne dopustim. 

Kako? – pitaju me. 

 Ljubav prema sebi na prvom je mestu.

To što sija, sija iznutra. I  može se naučiti, navežbati! I to želim svima vama. Ali da bi se naučilo, morate biti hrabri i spremni da se suočite sa samim sobom i da prihvatite neodobravanje vaših izbora od strane okoline, porodice itd. I biti potpuno u redu sa tim. Vaša vrednost ne zavisi od prihvatanja ili neprihvatanja drugih ljudi. Svoju vrednost određujete sami.

Da li ste je svesni?

 

Vrednosti

Šta je to što je vama vredno? Šta je to zbog čega svakog jutra motivisani ustajete iz kreveta? Da li se budite motivisani za aktivnosti koje su pred vama? Za početak, upitajte sebe ovo i zapišite odgovore u jedan lep notes.

Lepo je i poželjno voleti sebe i govoriti sebi divne stvari. Ponašati se prema sebi onako kako biste se ponašali prema najboljem prijatelju. Šta kažete sebi kada pogrešite u nečemu što radite? Šta kažete sebi kada ne ostvarite cilj u predviđenom roku?

Zapišite ponovo odgovore.

 

Edukacija

Na edukacijama sam naučila da ne postoji neuspeh, postoji samo rezultat! Ako steknemo naviku da tako sagledavamo rezultate koji proizlaze iz naših akcija ili neaktivnosti, onda sve što činimo možemo mudro iskoristiti za učenje i napredak. Šta sam uradio ili nisam uradio pa sam dobio ovakav rezultat? Da li sam zadovoljan rezultatom? Da li sam uložio dovoljno truda i energije u ostvarenje cilja? U kojoj meri sam sledio postavljene korake? Da li sam se obratio pravoj osobi? Jesam li imao saveznike i podršku koji su mi potrebni? Ako nisam, da li da ih ponovo potražim na drugom mestu?

Fleksibilnost

Da li je moj sagovornik bio dovoljno fleksibilan da razume poentu i cilj mog izlaganja? Jesam li ja bio dovoljno fleksibilan govornik i slušalac i promenio pristup? Da li je ta osoba vredna mog truda, mog vremena? Treba li da budem prijatniji ili krajnje neprijatan prema njoj? Mesta za samoanalizu i samospoznaju ima mnogo i nikada nismo postigli maksimum. Uvek možemo biti bolji. To ne znači da nikada ne treba da budemo zadovoljni, naprotiv. Treba da pohvalimo sebe za sav trud i rad i za sve što smo postigli dajući sve od sebe. Treba da budemo pametni da analiziramo gde nismo postigli željene rezultate, gde smo pogrešili i da zaključimo iz toga na čemu dalje treba da radimo. Da koristimo rezultat kao povratnu informaciju, kao putokaz kuda dalje. I to je pravi put.Je

 

Možeš ako hoćeš

Malo po malo, učeći i primenjujući svakodnevno naučeno, počinjete da sijate sve više i više. A to što sija u vama i iz vas, to su vaš mir i životna radost. Otuda što živite život po svojoj meri, ispunjavajući svoju svrhu i radeći ono što vam prija. Otuda što ste dobro upoznali sebe i znate šta i koga želite da pustite u svoj život, a kome tu apsolutno nije mesto. I tako lepo počnete da pospremate svoj život, deo po deo, uz dosta strpljenja, razumevanja, prihvatanja i upornosti.

Na svojim edukacijama učim polaznike korisnom načinu razmišljanja, raznim trikovima kojima sebe mogu osnažiti, radim sa polaznicima lepe i korisne vežbe. (Edukacije)

Prolazimo kroz proces samospoznaje, imate priliku da osvestite svoje obrasce ponašanja, analizirate svoje postupke, pažljivije osmotrite ljude koji su oko vas, naučite kako da postavite ciljeve, kako da postavite granice i zavolite sebe neizmerno uz prihvatanje svojih nesavršenosti. Učim vas da imate pravo da budete nesavršeni i da je to potpuno u redu. Učim vas i da su greške potpuno prihvatljive i tu da bismo iz njih učili i da ne dopustite nikome da vam pripiše krivicu i učini da se loše osećate zbog greške.

I uveravam vas da to možete postići. Ako sam mogla ja, možete i vi.

 

Delim sa vama vežbu koja priliči baš prazničnom periodu u kom se nalazimo. Vežba se zove Pospremanje sadašnjosti i svakog puta kada je uradite sve brže i efikasnije ćete se vraćati u dobro stanje, u smirenost i lepo raspoloženje. Jedan od ciljeva ove vežbe jeste i da budete prisutni u sadašnjem trenutku, da budete potpuno mislima prisutni tamo gde se i fizički nalazite. Isprobajte obavezno.

Vežba

Korak 1. Duboko udahnite i polako izdahnite. Osetite kako se sa svakim udahom sve više opuštate. Dišite tako nekoliko minuta. Zamislite svoju sadašnjost: čega sve tu ima? Koje osobe, događaji, dijalozi, prostori, boje, glasovi…. Pustite svoj um da vidi, čuje, oseti i omiriše sve ono što zauzima vašu sadašnjost. Uključite sva čula.

Korak 2. Sada kada ste sve to lepo videli, čuli, osetili i omirisali, uzmite sve što pripada prošlosti i smestite ga na zamišljenu vremensku liniju u prošlost tačno tamo gde pripada. Znači, ono što se dogodilo pre pet minuta, smestite na zamišljenu vremensku liniju na tačku od pre pet minuta, ono što se dogodilo pre pet dana, smestite na vremensku liniju na tačku od pre pet dana… i tako redom dok god ima elemenata prošlosti. 

 

Korak 3. Pogledajte još jednom, da slučajno negde nije još nešto ostalo iz prošlosti, da se nije sakrilo….Ukoliko jeste smestite ga na zamišljenu vremensku liniju u prošlost tačno tamo gde pripada.

Korak 4. Sada ponovo duboko udahnite i polako izdahnite, nekoliko puta.

Korak 5. Sagledajte čega sve ima u vašoj sadašnjosti, a što pripada vašoj budućnosti. Uzmite sve što pripada budućnosti i smestite ga na zamišljenu vremensku liniju u budućnost tačno tamo gde pripada. Znači, ono što će se dogoditi za pet dana, smestite na vremensku liniju na tačku za pet dana, ono što će se dogoditi za mesec dana, smestite na vremensku liniju na tačku za mesec dana… i tako redom dok god ima elemenata budućnosti.

Pogledajte još jednom, da slučajno negde nije još nešto ostalo iz budućnosti, da se nije sakrilo….Ukoliko jeste smestite ga na zamišljenu vremensku liniju u budućnost tačno tamo gde pripada.

 

Korak 6. Sada duboko udahnite i polako izdahnite, nekoliko puta. 

Kako sada izgleda vaša sadašnjost? Na skali od 1-10, koliko se promenila? Kako se osećate? 

Vežbajte najmanje jednom dnevno narednih deset dana, pa mi pišite utiske. Jedva čekam da čujem!

Grlim vas!❤️

 

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

it_ITItalian