ItalijanskI jezik- LAK ILI TEŽAK za učenje

Najpre bih istakla da sam svoj prvi tekst na blogu odlučila da napišem i objavim baš danas, na Božić. Simbolizuje početak. Širom Italije najradosniji hrišćanski praznik proslavlja se uz predivne običaje, o kojima učimo na našim kursevima.

Bel Paese

Il Bel Paese, odnosno Lepa Zemlja, nije lepa samo zbog svojih prirodnih lepota, arhitekture, bogate istorije, tradicije i inspirativne kuhinje… Štaviše, Italija odiše predivnom energijom i entuzijazmom. Posebno je krasi prelep, milozvučan italijanski jezik, jezik umetnosti i kulture, u koji sam se odmah zaljubila. Bila je to ljubav na prvi pogled – un amore a prima vista.

Iz našeg iskustva

Tokom više od dvadesetogodišnjeg bavljenja italijanskim jezikom i nakon velikog broja održanih standardnih i specijalističkih kurseva https://translationoffice.rs/kursevi-jezika/ mogu reći samo jedno: italijanski jezik se voli, u njemu se uživa, na njemu se radi, uči, piše, glumi i peva sa radošću i punim srcem. Kako sam došla do ovakvog zaključka? Ukratko, naši polaznici bili su različitih nacionalnosti, različitog stepena obrazovanja, profesije, životne dobi i pola. I svi su ga učili baš tako, iz srca.

Postoje određena pravila čitanja koja se lako usvoje. Italijanski jezik nema padeže. Imenice imaju dva roda: muški i ženski. Postoji pravilo prema kome ih razlikujemo. Potom je tu slaganje imenica i prideva u rodu i broju, jednostavno. U radu koristimo savremene udžbenike italijanskih izdavača. Polaznik kursa ima mogućnost da odabere udžbenik prema svojim interesovanjima što učenje čini zanimljivijim i lakšim. Samim tim učenik je mnogo motivisaniji za rad. Sledimo konverzacijski pristup, što znači da je program bogat komunikativnim aktivnostima. Podjednako insistiramo na bogaćenju rečnika polaznika. Posledično, polaznik se brzo osposobljava za razumevanje sadržaja koji sluša i čita i postaje mnogo sigurniji kada sam govori. Ovo je posebno važno ukoliko je Italija vaš poslovni partner i želite da ostvarite kvalitetniju saradnju i odnos sa svojim klijentima ili saradnicima.

Gramatika i leksika

Početnici na nivou A1 uče prezent i perfekat, prema određenim pravilima. Nakon obrade sadržaja slede vežbanja. Naši polaznici pored vežbanja na časovima dobijaju i brojne elektronske izvore koje mogu koristiti za samostalno vežbanje, igre sa rečima, itd. Paralelno uče gramatiku i bogate svoj rečnički fond. Teme koje obrađujemo na početnom nivou su sledeće: predstavljanje, kuhinja, snalaženje na stanici, u restoranu, na putovanju, u prodavnicama, slobodno vreme, praznici i običaji… Mnoštvo audio snimaka i video-kurs približavaju učeniku realne situacije i olakšavaju savladavanje novih sadržaja. Uz našu podršku učenici ostaju visoko motivisani i produktivni u radu.

Lak ili težak

Potencijalni polaznici naših kurseva italijanskog jezika često nas pitaju da li je italijanski jezik težak. Želela bih da naglasim da je učenje jezika proces koji zahteva trud, posvećenost i rad. Najpre treba da budete sigurni da zaista želite da naučite jezik. Trebalo bi da imate jak motiv (zaposlenje, preseljenje, školovanje u Italiji, partner, ljubav ka saznavanju…), jasno postavljen cilj i plan rada. Potrebno je da predvidite u svom planeru vreme za časove, kao i vreme za samostalno učenje. Važno je da se disciplinovano pridržavate rasporeda. To će vam doneti brži napredak, a samim tim i veće samopouzdanje i lično zadovoljstvo. Redovni gosti naših časova su i naši dragi prijatelji kojima je italijanski maternji jezik. Naši polaznici, dakle, imaju priliku da razgovaraju na italijanskom jeziku sa italijanima i provere svoj napredak.

Lične karakteristike polaznika

Istakla bih da je važno osloboditi se straha od toga da ćete pogrešiti, osloboditi se uverenja da vi to iz nekog razloga nećete moći i sl. Jer, ako mogu drugi možete i vi! Imajte uvek na umu ovaj koristan aksiom i krenite na kurs sa čvrstom odlukom i kreiranim planom. Uverićete se da je učenje italijanskog jezika uživanje i zadovoljstvo i da ne može biti teško.

Dobro došli! Radujemo vam se!

Vaš Translation office

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian