Kako najlakše da naučim italijanski jezik?

Ako želite da naučite italijanski jezik, ali niste sigurni odakle da počnete, imam sjajne savete za vas. Pogledajte nekoliko vrhunskih predloga za učenje italijanskog jezika koji mogu odgovoriti na vaše KAKO. Već su isprobani i budite sigurni da rade!

U uvodu ću navesti preduslove za uspešno učenje jezika.

TVOJ MOTIV
Šta je to zbog čega želiš  da naučiš italijanski jezik? Najpre mora da ti bude sasvim jasno ZAŠTO ti je važno da naučiš italijanski jezik. Potom postavi jasan CILJ. Uveri se da je cilj zaista TVOJ! Formuliši ga pozitivno i odredi datum završetka početnog nivoa italijanskog jezika. Identifikuj međuciljeve. Tvoj profesor ti može pomoći u tome. Tu sam da te podržim! 🙂 
Ja pobednik
Odlično, cilj je čvrsto postavljen. Sada idemo na mental coaching.  Reši u svojoj glavi da neuspeh nije opcija i da ti iz procesa učenja izlaziš kao pobednik. Naoružaj se strpljenjem, upornošću i čvrstom verom u uspeh. Napredak će ići tvojim tempom i zahteva vreme. Ne može preko noći. Ali početni nivo možeš sasvim lepo da savladaš za tri meseca. Planiraj na vreme.
Na kursu ti otkrivam još korisnih i podržavajućih uverenja…
Dodatni boost

Svet postaje sve povezaniji. Danas možete sedeti gde god želite i imati svet za svoje tržište. Privlačnost učenja novog jezika sa finansijske strane je jasna. Potom, tu je i zadovoljstvo, mogućnost komunikacije na međunarodnom nivou, upoznavanje novih ljudi, potencijalnih poslovnih ili intimnih partnera, razvoj veština poput interkulturalne kompetencije, bogatiji CV i prednost na konkursima za posao. 

Pored toga, naučna istraživanja su dokazala da učenje stranih jezika značajno usporava proces i smanjuje verovatnoću pojave demencije.

 
1. Progovori-eliminiši blokade
 Bilo da si početnik ili nastavljaš sa učenjem, italijanski jezik se govori, ne ćuti se!
L`italiano non si tace! –ovu rečenicu pamtim sa fakulteta. Bila je krupnim slovima ispisana iznad katedre profesora. Stid zaboravi, nesigurnost odbaci! Greške su sastavni deo procesa učenja i zato greši i pričaj! Pričaj ispred ogledala, pričaj u autu, sam sa sobom dok uživaš uz svoj omiljeni napitak, u šetnji… Govori naglas, čuj sebe.  Neka se tvoj jezik i tvoje uho naviknu na melodiju italijanskog jezika.

 

Microfono
2. Uči porodice reči 
Kada učiš novu reč, trudi se da zapamtiš sve reči koje su istog korena. Ja svojim učenicima uvek navedem celu porodicu reči. Jednostavno je da pamtite i kada vam je reč potrebna dovoljno je da se setite jedne reči iz porodice pa da vam pomogne da dođete do one koja vam treba. Npr. bello, bellezza, abbellire, bellissimo ili caro, carezza, accarezzare, carino, carissimo itd. Pamteći koren reči automatski pamtite pet, šest reči. Brže uvećavate svoj rečnički fond.
3. Odaberi tehniku učenja koja ti najviše odgovara
  • piši reči u svesku
  • čitaj naglas i ponavljaj
  • piši nove reči na stikere i zalepi ih na tebi vidljiva mesta (što više to bolje)
  •  četuj sa italijanima (postoji mnogo grupa ljubitelja italijanskog jezika)
  • slušaj audio knjige
  • prati TV programe, serije
  • pogledaj film sa italijanskim titlom
  • slušaj gotove izraze i ponavljaj
 

 

4. Poveži se sa izvornim govornicima
Kako sam već kazala, postoje organizovane grupe koje vode italijani i u kojima se italijanski vežba u prirodnom okruženju. Slušate intervjue i razgovore na italijanskom jeziku i usvajate reči, izraze, konstrukcije baš onako kako ih čujete. Kasnije ćete to podupreti gramatikom. Redovno ažuriram polaznike svojih kurseva novim informacijama.

 

5. Slušaj italijansku muziku
  

Divne melodije i pitki tekstovi, reči lagane za izgovor i refreni koji se ponavljaju, olakšaće vam put do cilja i učiniti učenje italijanskog jezika pravim zadovoljstvom. Na svojim kursevima uvek savetujem polaznicima šta da slušaju, uputim ih u sve neophodne korake i pretvorimo proces učenja u radost i zabavu. Za vas delim prelepu pesmu Erosa Ramacotija. Pevajte i uživajte! 

6. Čitaj italijanski 

Na početnim nivoima možete podesiti tastaturu na telefonu na italijanski jezik ili čitati kratke sadržaje u časopisima ili prilagođene sadržaje na online edukativnim sajtovima. Ja uvek predlažem Alma edizioni čije udžbenike koristim. Imaju sjajnu rubriku Alma TV, titlovane sadržaje i snimaju namenski za učenike: italijanski jezik u praksiitalijanski za decustripovesnimke i tekstove o kuhinji itd. Na višim nivoima čitajte knjige.

7. Putuj i upoznaj italijansku kulturu

Drugi jezik je druga vizija života!-Federiko Felini. Složićete se sa mnom da je izuzetno lepo usvojiti stil i viziju života kakav žive Italijani. Bilo da govorimo o zdravoj ishrani, kulturi tela i vežbanja, estetici, modi, muzici, umetnosti, industriji, uživanju u lepom, u ljubavi i romantici, u predahu – dolce far niente… La vita è bella-sjajan životni moto. Sastavni deo naših kurseva italijanskog jezika jesu elementi kulture Italije. Naravno, putovanja su dragocena.

Da li si sada spreman da naučiš italijanski jezik?

Čekamo te.

Odbojavanje počelo…

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian